Kinderen & kunst, een absolute no-go? Niet wanneer je naar 1 van de culturele trekpleisters uit dit lijstje afzakt. Deze 8 musea zetten hun meest kindvriendelijke beentje voor en zijn daarom de ideale bestemming voor een leuke dag met het gezin.

1. MELBOURNE - De National Gallery of Victoria

Het oudste kunstmuseaum van Australië biedt onderdak aan meer dan 70.000 kunstwerken uit zowel Europa, Azië, Oceanië als Noord- en Zuid-Amerika. Het museum in Melbourne staat ook bekend om zijn speciale Kids Gallery. Hier tref je verschillende tentoonstellingen op maat van de allerkleinsten, worden er workshops georganiseerd waarin kinderen al vanaf de jonge leeftijd van 2 jaar hun creativiteit de vrije loop kunnen laten én is er een beeldentuin met speelzone en mistinstallatie waar ze gezellig doorheen kunnen crossen.

Nat gal victo
© NGV

2. LONDEN - National Gallery

De National Gallery in Londen herbergt een van de grootste Europese kunstcollecties ter wereld, waaronder werken van Botticelli, Leonardo da Vinci, Turner, Rembrandt en de immer populaire Van Gogh. De ideale plek om je kinderen kennis te laten maken met de beroemde Europese meesters: neem deel aan een kunstworkshop en haal een speciaal ontworpen audiotour voor kinderen. Ook het speciaal op kindermaat ontworpen parcours met verhalen en activiteiten houdt de jongsten zeker geïnteresseerd tijdens jullie tour door de galerijen.

3. L.A. - Het J. Paul getty museum

Het J. Paul Getty Museum, beter bekend als ‘The Getty’ is opgedeeld in twee campussen. Beiden liggen ze op het grondgebied van het zonnige Los Angeles. Het Getty Center huisvest voornamelijk Europese kunstwerken uit de periode voorafgaand aan de 20e eeuw terwijl de Getty Villa (in Malibu) kunstvoorwerpen uit het oude Griekenland en Rome bezit. Beide musea zijn perfect voor kinderen en families. Er zijn speciale familiekamers waar tal van activiteiten te beleven zijn of je kan deelnemen aan een op maat gemaakte speurtocht doorheen het hele museum.

4. PARIJS – Het Louvre

Sowieso een spectaculair zicht: van ver zie je de glazen piramides op de binnenkoer van het Palais Royal al opduiken. Place to be voor een ‘cheesy’ toeristische foto. Duik met je gezelschap onder de grond en ontdek de mytische zalen van dit 800-jaar oude museum. Trek zeker voldoende tijd uit voor je bezoek, want met z’n 35.000 kunstwerken en -voorwerpen is het Louvre het grootste kunstmuseum ter wereld. Kinderen worden er dan ook getrakteerd op een ongelofelijke verscheidenheid aan kunst en architectuur. Ga op verkenning met een kindvriendelijke gids, doe-het-zelf met een multimedia- of audiotour of neem deel aan één van de workshops of verhalensessies.

Louvre Olivier Ouadah
© Musée du Louvre / Olivier Ouadah

5. SINGAPORE - National Gallery

Het hele gezin wordt hier ondergedompeld in ’s werelds grootste tentoonstelling van Zuidoost-Aziatische kunst. De National Collection van Singapore telt meer dan 8000 stukken, daterend van de 19e eeuw tot nu. Het museum heeft een sterke gezinsfocus: geniet van een rondleiding, activiteit of kunstworkshop op maat van je kroost.

6. BILBAO - Guggenheim Museum

Met z’n collectie hedendaagse moderne kunst, spreekt dit museum bezoekers van alle leeftijden aan. Buiten het gebouw, op het museumterrein staan steevast indrukwekkende kunstwerken opgesteld waar de kinderen onder door kunnen lopen, foto’s mee kunnen maken en vooral hun fantasie de vrije loop laten. In het verleden stonden onder meer de 12 meter hoge puppy van Jeff Koons en de spin met lange poten van Bourgeois daar tentoon gesteld. Binnenin het museum kunnen de kinderen met tal van workshops en activiteiten hun creativiteit de vrije loop laten. Wil je nog meer zien van Bilbao? Lees hier dan verder.

7. NEW YORK CITY – MoMA

Ook het MoMa in Manhattan is uitsluitend gewijd aan moderne kunst. De gezinsactiviteiten hebben er als doel om kinderen en volwassen in dialoog te brengen over kunst. Het iconische museum met z’n buitengewone verzameling is daar op zich al het perfecte kader voor. Daarenboven is er naast de audiogids en speciale rondleiding op maat van de kinderen ook nog een interactief Art Lab en een sculpturentuin. Keer op keer een schot in de roos bij de jonge bezoekers.

Moma
© MoMa / Martin Seck

8. AMSTERDAM – Van Gogh Museum

Wat is een duik in de kunstgeschiedenis zonder een stop bij de post-impressionistische meester Vincent van Gogh. Voor kinderen een dankbaar gegeven, want zijn werken zijn ook bij hen wereldberoemd. De grootste verzameling – meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven – vind je hier.

Trekken jullie er binnenkort op uit met het gezin?

Cultuur opsnuiven doe je de wereld rond. Waar trek jij naartoe? Je Travel-Expert weet sowieso de perfecte bestemming voor een gezellige familievakantie.