Denemarken is het meest gelukkige land ter wereld. De sleutel tot het geluk ligt in ‘hygge’, de Deense manier van leven. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen zoals qualitytime met vrienden en familie en samen genieten van de kleine geneugten in het leven. Zowel buitenshuis als thuis: cocoonen 2.0. De Deense hoofdstad heeft heel wat van die gezelligheid om van te genieten – ook deze zomer.

Blank ref
Photo en haut © Martin Heiberg / Copenhagen Media Center

Een boottocht maken

De tijd vergeten en rustig ronddobberen op de waterwegen van Kopenhagen is een uitstekende manier om een ‘hyggelige’ tijd te beleven. Maak de gezelligheid compleet door een picknickmand mee te nemen vol heerlijke lokale delicatessen: roggebrood, haring, kazen en ambachtelijke biertjes van een Kopenhaagse ‘microbrewery’ zoals Mikkeller.

Go Boat4 1600px
© GoBoat / Copenhagen Media Center

Kopenhagen by bike

Een belangrijk aspect van hygge is verbinding maken met de natuur. Fietsen is de perfecte manier om je vlot door het centrum te verplaatsen en er zo alle groene hoeken van de stad te verkennen. Kopenhagen is een ongelooflijk fiets-vriendelijke stad. Er ligt zo’n 350km aan fietspaden, waarvan een groot deel fietsautostrades. Check zeker de Kopenhagen Bike Map voor je vertrekt.

2 Helemaal hygge in kopenhagen
© Daniel Rasmussen (links) / Astrid Maria Rasmussen (rechts) / Copenhagen Media Center

Tivoli

De Tivoli-tuinen liggen in het middelpunt van de stad en zijn een waar hygge-pretpark. Het is een zeer charmante plek: je vindt er een Chinese pagode, er zwerven pauwen rond, je kan een tour maken rondom de roeivijver en het staat er vol met sprookjesachtige sculpturen, attracties en fonteinten. Dit jaar viert het park bovendien z’n 175e verjaardag met een dagelijkse jubileumparade (behalve op vrijdag).

Stemning Have Sen Forlystelser 2013 Anders Bgild CMYK 1600px
© Anders Bøgild / Copenhagen Media Center

Eten en drinken

Eerlijk, rauw en mooi gepresenteerd

De Scandinavische keuken laat zich kenmerken door eenvoudige presentatie en no-nonsense. Uiteraard zijn de Scandinavische landen ook gerenommeerd om hun goede smaak, oog voor design en kunstzinnigheid. Gooi die twee eigenschappen samen en je krijgt een uniek nichebier in een prachtig glas of een restaurant met (h)eerlijke visgerechten in het meest hippe interieur. Ook streetfood sluit helemaal aan bij deze mentaliteit. Een leuke street food market is die bij The Bridge Street Kitchen.

DSC5593 1600px
© Martin Heiberg / Copenhagen Media Center

Zoetigheid

De Denen zijn helemaal verzot op zoetigheden. Ijs vind je er bijvoorbeeld in vele vormen en smaken: ambachtelijk roomijs van vijg of moerbei, maar ook experimenteel organisch ijs dat gemaakt wordt met vloeibare stikstof. Verder kan je op elke spreekwoordelijke hoek van de straat lekker Deens gebak of wienerbrød scoren: zoet en helemaal hygge.

3 helemaalhygge ijsjes
© ISTID

Zwemmen in grachten

Langs de kanalen van de Kopenhaagse binnenstad zijn op verschillende plaatsen zwembaden aangelegd. Islands Brygge is de populairste. Er zijn drijvende pontons met terrassen, een spectaculaire duiktoren van drie verdiepen hoog en veel ruimte om te chillen. Een gezellige activiteit om samen met vrienden te doen, een beetje sportief en één met de natuur. Hygge-proof? Check!

006 A2905 1600px
© Astrid Maria Rasmussen / Copenhagen Media Center

Ga jij deze zomer het Hygge-gevoel bovenhalen in Kopenhagen?

Snel naar je Travel-Expert om je reisplannen te bespreken en extra tips te ontdekken.