Wie op reis gaat naar het Afrikaanse Tanzania of Namibië, probeert vaak de beroemde Big Five te spotten: leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. Maar wist je dat er ook een Little Five (ook wel de Small Five) bestaat? Hun namen komen - in tegenstelling tot hun gestalte - overeen met die van hun grote broers. Ga je op pad met een getrainde gids of beschik je zelf over een paar arendsogen, dan moet je ze zekerweten kunnen spotten…
1. Het slurfhondje
Deze kleine insectenetende zoogdieren met een slurfachtige neus zijn alleen te vinden in Afrika. Ze zijn erg verlegen en snel. Ondanks hun kleine gestalte (een volwassen exemplaar is zo’n 12cm groot) kunnen ze heel hoog springen: tot wel 90 centimeter. Het slurfhondje behoort dan ook tot het geslacht van de springspitsmuizen.
2. De luipaardschildpad
Gek genoeg wordt dit slome dier vernoemd naar één van de snelste dieren ter wereld. Die vernoeming komt niet door z’n topsnelheid, maar slaat wel op de tekening op het schild. Ze zijn te vinden in de meeste regio’s van Oost- en Zuidelijk Afrika.
3. De buffelwever
Van deze vogel bestaan er 3 soorten, de roodsnavel buffelwever, de witsnavel buffelwever en de witkop buffelwever. Er zijn weinig landen waar deze 3 soorten allemaal te vinden zijn. Tanzania is er één van. Buffelwevers kunnen tot 9,5 centimeter groot worden en horen daarom helemaal thuis in ons rijtje van “the Little Five”.
4. De mierenleeuw
De kleinste van onze Little Five. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hebben we hier noch met een mier noch met een leeuw te maken. Wel voeden ze zich met mieren en doet hun agressieve gedrag in de larvenfase enorm denken aan dat van een leeuw. In totaal zijn er meer dan 2000 verschillende soorten mierenleeuwen. Ze komen voornamelijk in (sub)tropische klimaten voor.
5. De neushoornkever
De neushoornkever is de grootste soort kever ter wereld, maar past met z’n maximumlengte van 7 centimeter wel nog perfect in onze Little Five lijst. De naam van de neushoornkever is afgeleid van de grote hoorn die hij op zijn kop heeft, vergelijkbaar met die van de neushoorn. Het grote verschil met z’n naamgenoot is dat de neushoornkever geen bedreiging vormt voor de mens. Dit kleine beestje ziet er misschien eng uit, maar de hoorn wordt enkel en alleen gebruikt om te graven naar voedsel. Fun fact: de neushoornkever is een van de sterkste dieren op de planeet, hij kan 850 keer zijn eigen gewicht dragen.