Travel Expert Evelyne heeft al heel wat fijne plekken leren kennen in de wereld. Vandaag neemt ze je jullie mee naar één van haar nieuwste ontdekkingen: Mayotte

T Eaanhetwoord2 Evelyne

"Ondertussen ben ik al bijna 25 jaar als reisagent aan het werk. Nog steeds vind ik mijn job even boeiend als in het begin. Nee, eigenlijk nóg boeiender! Ik heb sindsdien al een aardig deel van de wereld gezien en heb zo ook al heel wat van mijn bucketlist mogen afvinken. Toch wordt mijn verlanglijstje steeds groter. Herken je dit gevoel ook? Hoe meer je reist en hoe meer je met reizen bezig bent, hoe meer het smaakt naar méér!

Heel wat plaatsen hebben jammergenoeg wat van hun charme verloren door de vele toeristen. Gelukkig zijn er nog veel ‘hidden gems’ om te ontdekken: juweeltjes die nog niet zo gekend zijn bij het grote publiek en die bijgevolg nog niet overspoeld zijn door het massatoerisme.

Een pareltje dat ik onlangs mocht leren kennen, is Mayotte. Dit Frans vulkanisch eiland ligt in de Indische Oceaan, ergens halfweg tussen het Afrikaanse continent en Madagascar. Qua grootte kan je het vergelijken met Corsica. Het bestaat uit twee eilanden - Petite en Grande Terre - en is ommuurd door een prachtig koraalrif van maar liefst 200km lang. In de gigantische lagune van zo’n 1500km² rondom Mayotte bevinden zich zo’n 30 onbewoonde eilandjes waar je op dagexcursie heen kan gaan."

Mayotte baobab

Fauna & Flora op Mayotte

"Op Petite Terre vind je het historisch gedeelte van Mayotte alsook de luchthaven. Grande Terre biedt een prachtige en uitbundige natuur. Op het hele eiland vind je een ongelooflijke variatie aan unieke planten- en diersoorten.

Mayotte telt zo’n 50 soorten orchideeën en verder nog de baobab bomen, de takamaka- en de Afrikaanse tulpenbomen en vele mango- en kokosbomen. Je komt er helemaal tot rust bij een bezoek aan de fantastische ylang ylang- en vanilleplantages. Die geur, wauw!

Er leven méér dan 160 vogelsoorten en verder vind je er ook de maki, leguanen en de vliegende hond - een reusachtige vleermuis! Tussen het noorden en het zuiden, alsook tussen het westen en het oosten zijn er grote verschillen qua landschappen. De uitbundige vegetatie - met de mangroves en de zwarte stranden in het noorden - staat in contrast met het drogere zuiden waar je de imposante baobabs en parelwitte stranden kan vinden.

Relaxen kan je op één van de prachtige stranden en verlaten baaien. Ga zeker eens uitrusten op N’Gouja Beach in de lagune in het uiterste zuidwesten van het eiland gelegen. Het is het mooiste en meest bekende strand van Mayotte. Je kan er zwemmen met de zeeschildpadden en vanop het strand onder de baobab de lemuren zien rondrennen en de reuze vleermuizen zien vliegen."

Mayotte maki

Actieve vakantie in een adembenemende omgeving

"Ben je een snorkelfanaat of zoek je een unieke duikvakantie, dan is Mayotte dé bestemming. De onderwaterwereld is één van de mooiste en meest spectaculaire ter wereld. Je zwemt er in ’s werelds grootste afgesloten lagune waardoor je in een oase van rust kan genieten van de unieke fauna en flora. Je zwemt er niet alleen met dolfijnen maar ook tussen de walvissen, mantaroggen, zeeschildpadden en ontelbare kleurrijke vissen. Een onvergetelijke ervaring!

Tevens is Mayotte een paradijs voor wandelaars. Een wandeling naar het hoogste punt, Mount Shoungi (600m), mag op je reis niet ontbreken. Je geniet van een prachtig uitzicht over de vele baaien en de oceaan."

Mayotte snorkelen

Good to know

  • De bevolking van Mayotte is zeer hartelijk. Er worden 4 talen gesproken waaronder ook Frans.
  • De keuken is zeer gevarieerd: er worden veel kruiden gebruikt maar de gerechten zijn niet pikant.
  • Het hele jaar door kan je naar Mayotte reizen. Enkel de maanden januari en februari zijn te mijden wegens regenseizoen. Er zijn geen cyclonen, het eiland is namelijk beschermd door Madagascar.
  • Je kan Mayotte perfect combineren met een rondreis op La Reunion ofwel met Kenia of Madagascar.
  • Vanuit Parijs kan je met Air Austral rechtstreeks naar Mayotte vliegen. De vluchtduur bedraagt zo’n 9u45 minuten.
  • Voor reizigers die houden van natuur, avontuur, prachtige stranden, authenticiteit, een verblijf in ecolodges,… ver weg van het massatoerisme is dit een waar paradijs.

Benieuwd naar meer Mayotte?

Evelyne kan je er alles over vertellen. Contacteer haar via onderstaande knop en ga vrijblijvend eens langs bij haar...