Fietsen is hip! De fiets is al jaar en dag het meest ecologische vervoersmiddel voor wie zich binnen een stad vlot wil verplaatsen. Je komt niet vast te staan in het stadsverkeer, je hebt geen moeite om een parkeerplek te vinden én het is gezond. Sinds de komst van de elektrische fiets heeft niemand nog een excuus: van jong tot oud, iedereen op de tweewieler. Ook op vakantie kan je je perfect per fiets verplaatsen. Benieuwd welke steden het meest fietsvriendelijk zijn? Je ontdekt het hier…
De ranking die als de officiële ranking beschouwd wordt is de Copenhagenize Index. Deze lijst verschillende steden op volgens hun fietsvriendelijkheid. Ze houden hiervoor rekening met factoren zoals fietsinfrastructuur, fietsfaciliteiten (is er voldoende fietsenstalling, zijn er leuke fietsroutes, kan je je fiets makkelijk meenemen op trein/tram/bus), veiligheid, fietsbeleid en 10 andere criteria.
1. Kopenhagen
Kopenhagen behoudt in 2019 nog nipt z’n eerste plek. Met een score van 90.2 lopen de Denen net voor op onze noorderburen. Niet gek, want zo’n 41.900 mensen fietsen op een doordeweekse dag over de Dronning Louises Bro. Kopenhagen zet volledig in op een koolstofneutrale toekomst en laat de fiets daar uiteraard een cruciale rol in spelen.
2. Amsterdam
In Amsterdam is de fietser koning, maar het is vooral dankzij het amibitieuze nieuwe fietsplan dat tegen 2022 volledig in voege zal zijn, dat Amsterdam met een score van 89.3 op de tweede plek pronkt. Jaarlijks vinden zo’n 11.000 nieuwe inwoners hun weg naar de hoofdstad van Nederland. Net daarom is het zo belangrijk dat er een toekomstgericht mobiliteitsplan is. Men plant in de komende drie jaar de aanleg van “koninklijke fietsbanen”, een nieuwe fietsbrug over het IJ, het verbeteren van tal van fietsenstallingen en maatregelen om tijdens de spitsuren het autoverkeer in de stad nog naar beneden te halen. Was de fietser voordien al koning, dan wordt hij binnenkort keizer ;-)
3. Utrecht
Het is moeilijk om in Nederland er uit te springen als dé fietsvriendelijke stad. De standaard ligt doorheen het hele land behoorlijk hoog. Toch springt Utrecht er samen met Amsterdam bovenuit omdat ze bereid zijn innovatie te omarmen en grenzen te verleggen. De fietsinfrastructuur is er werkelijk van wereldklasse en de fiets wordt alsmaar vaker gekozen ten koste van de wagen. Slimme verkeerssignalering, speciale “snelle rijstroken” voor e-bikes en de grootste fietsenstalling ter wereld zorgen er o.a. voor dat zij met de score van 88.4 het podium vervolledigen.
4. Antwerpen
Ons eigen land valt net buiten de top 3. Op de vierde plaats vinden we Antwerpen terug. Afgelopen twee jaar heeft de stad haar reputatie als fietsvriendelijk stad verder omhoog gekrikt. Het nieuwste fietsplan is gericht op het verbeteren van de verbindingen in het fietsnetwerk, beter verkeerslichtenbeheer en verlagen van de snelheidslimieten tot 30km/u op heel veel plekken in de stad. Ook buiten het drukke stadscentrum worden maatregelen genomen met als doel het woon-werkverkeer per fiets (en met het openbaar vervoer) aan te moedigen: fietsenstallingen aan de stations uitbreiden en werken aan fietssnelwegen die de rand verbinden met de stad.
5. Straatsburg
Straatsburg is al jaren de belangrijkste fietsstad van Frankrijk en bevestigt dit jaar z’n status. De stad stimuleert het fietsen met een modern fietsnetwerk en verschillende fietssnelwegen die ook hier de rand van de stad verbinden met het centrum. De auto’s worden er zo veel mogelijk uit het historische Grande Île weggehouden om de fietser meer ruimte en veiligheid te gunnen. Zo’n één op de vijf straatsburgers gaat met de fiets naar het werk en verschillende onder hen – zoals bijvoorbeeld postkoeriers, pakjesbezorgers en gemeentewerkers – gebruiken de (bak)fiets ook tijdens het werk.