Malta: een overvloed aan cultuur en slechts een zakdoek groot. De kleine eilanden van de Maltese archipel baden in de zon, maar hebben ook heel wat te bieden. We laten je graag proeven van deze mediterrane cocktail van acht niet te missen toppers...

1. De straatjes van Valletta

Geen enkele reis naar Malta is compleet zonder het Unesco Werelderfgoed van Valletta te verkennen. In de oude, goed bewaarde stad waan je je in de middeleeuwen; Er is dan ook veel te zien: kerken, musea, een fort, en een gezellige wirwar van kleine straatjes, hippe bars en restaurants. Tip: bezoek zeker de Upper Barrakka-tuinen voor een indrukwekkend, panoramisch uitzicht over de Grand Harbour.

De kleine straatjes van valletta

2. St. John's Co-kathedraal

Ook ongetwijfeld een bezoek waard is de spectaculaire St. John's Co-kathedraal, met zijn fantastische kunstschatten, rijkelijk versierde wandtapijten en indrukwekkende schilderijen, zoals dat van Caravaggio. De barokke kerk is vijf eeuwen oud en een ware must tijdens een bezoek aan Valletta.

3. Stille stad Mdina

Mdina, de oude hoofdstad van Malta, wordt ook wel de 'Stille Stad' genoemd. Niet moeilijk om te begrijpen waarom: er wonen slechts 300 inwoners en er rijden bijna geen auto's. De rustige straatjes, St. Paul's Cathedral en leuke winkeltjes maken de ommuurde stad een kleine wereld op zich. Een speciale avond? Ga eten in The Mdina Restaurant, gespecialiseerd in mediterrane en lokale gerechten zoals stuffat tal-qarnit: een traditionele stoofpot van octopus, gekookt in rode wijn, met rozijnen, appels en geroosterde walnoten.

4. Hollywoodtour in Europa

De lijst van films en series die in Malta werden gedraaid, is lang. Héél lang. Herbeleef murder on the Orient Express in Valletta, Game of Thrones in Mdina, en Gladiator in Fort Racosoli. Of bezoek Popeye Village: de filmset van de Popeye-film uit 1980 met Robin Wiliams. Je kan de meest bekende locaties ook combineren in één enkele tour.

5. Eet pastizzi als een local

In Malta hebben ze hun eigen fastfood: pastizzi. Een populair, hartig gebakje, meestal gevuld met erwtenpuree of ricotta. In Valletta vind je op iedere straathoek wel een pastizzeria. Een van de bekendste is Crystal Palace in Rabat. In dit kleine winkeltje kost je pastizzi maar 30 cent.

Pastizzi malta specialiteit

6. Zwemmen in Blue Lagoon

Om te zwemmen in een azuurblauwe lagune, hoef je niet helemaal naar de Caraïben. Zo'n paradijs vind je ook op Malta: de Blue Lagoon, tussen Comino en zustereilandje Cominotto. Het helderblauwe water hoort zelfs tot één van de helderste ter wereld. Je kan er ook prima duiken om de onderwaterwereld van Malta ontdekken.

7. Verse vis in Marsaxlokk

Marsaxlokk is een traditioneel vissersdorpje met kleurrijke bootjes, dobberend in de baai. Op de promenade vind je de beste versevisrestaurants. Je gaat het best op zondag, dan is er een grote openluchtmarkt waar de ochtendvangst verkocht wordt. Een schouwspel van kleuren en smaken.

8. Natuurwonderen

Weg van de drukt egeniet je op Malta van de prachtige natuur. Die is soms overweldigend mooi, zoals aan de zuidkust. Eenmaal daar, wil je de Blue Grotto écht niet missen, best te verkennen met een vissersbootje. Ga bij voorkeur in d eochtend, wanneer zon en water een uniek lichtspel tevoorschijn toveren.

Wil je nog meer Malta-tips?

Neem jij binnenkort een duik in de 7000 jaar oude geschiedenis van Malta? Het is een parel aan de Middellandse Zee voor wie nood heeft aan ontspanning. Qua klimaat ideaal in het na- en voorjaar. Contacteer jouw Travel Expert voor een vrijblijvend voorstel