Ierland moet veruit hét Europees land bij uitstek zijn dat beschikt over de meest schilderachtige banen om per auto te verkennen. Aan kronkelende kustwegen en spectaculaire uitzichten absoluut geen gebrek. En de typisch Ierse regen? Die maakt het extra magisch…

Dag 1 - Dublin, Kilkenny Castle & Waterford

Onze perfecte roadtrip langs de Ierse kust start in Dublin. Bij aankomst op Dublin Airport pik je je huurauto op en reis je af richting de middeleeuwse stad Kilkenny, op een halfuurtje rijden van onze vertrekplaats. Een ideale manier om gewoon te worden aan het links rijden op de openbare weg. In Kilkenny kan je onder andere het Medieval Mile museum en het Kilkenny Castle in het hart van de stad bezoeken. Je wordt helemaal ondergedompeld in de sfeer van deze – ten tijde van de middeleeuwen – Ierse hoofdstad. “The hole in the Wall” pub in het centrum van de stad is het oudste authentieke “townhouse” van Ierland en de perfecte stop voor een lekkere lunch.

Kilkenny Castle

We zetten onze reis in de tijd verder tijdens een rit van zo’n 45 minuten richting Waterford, een andere stadskern uit het middeleeuwse Ierland. Waterford staat al eeuwen bekend als de plek bij uitstek voor het creëren en verhandelen van hoogwaardig kristal. Een bezoek aan een traditioneel atelier met kristalblazers is zeker en vast de moeite waard.

Vandaag hoef je de auto enkel nog in om tot aan de eerste overnachtingsplaats te rijden, ook in Waterford.

Fortress Spike

Naast een bezoek aan Spike Island is de Titanic Experience in Cobh ook een bezoekje waard. Kortom er valt heel wat te beleven in deze havenstad. Vanuit Cobh stappen we nog voor 40 minuutjes in de wagen, om dan in Cork te overnachten.

Dag 3 - Cork, Kinsale, Mizen Head & West Cork

Onze derde dag start in het hart van de stad Cork. Als eerste op de agenda staat een bezoek aan Cork Gaol, een architecturaal meesterwerk volledig opgetrokken in de Georgische / Gothische stijl. Andere toeristische toppers in Cork zijn de Saint Fin Barre’s Cathedral – een kerkelijke site waar Finn Barr of Cork in de 7e Eeuw een heilige school en klooster stichtte – en ‘The English Market’ – een historische Ierse overdekte versmarkt waar reeds sinds 1788 dagdagelijks producten worden verhandeld.

In de namiddag is het tijd om weer achter het stuur te kruipen en onze roadtrip verder te zetten richting het meest zuidelijke punt van Ierland, Mizen Head. Hou onderweg zeker eens halt langs de kustdorpjes in West Cork (Kinsale, Clonakilty en Skibbereen onder andere).

Mizen Head

Dag 4 - Kenmare en Killarney

Na een nacht in West Cork, zetten we koers richting het befaamde Ring of Kerry – een populaire rondrit op het schiereiland Iveragh – met als uitgangspunt Killarney. Onderweg passeer je eerst nog Kenmare, waar je halt kan houden voor een bezoek aan de Ewe Sculpture Gardens. Dit is de enige interactieve sculpturentuin in Ierland en huisvest de spectaculaire waterval van Glengarriff.

Wanneer je vanuit Kenmare je reis richting Killarney verderzet, geef dan zeker je ogen de kost. Je rijdt langs de meest adembenemende uitzichten, pittoreske dorpjes en spectaculaire stranden. Je bolt namelijk dwars door het oudste nationale park van Ierland, langs de bekende meren van Killarney.

Killarney

Op minder dan 6km van Killarney kan je een bezoek brengen aan de Mucross House and Gardens, een fantastisch landhuis met dito tuinen uit de Victoriaanse periode.

’s Avonds krijg je de kans om je te gaan verdiepen in de Ierse gastronomie. Whiskey en Ieren, Ieren en whiskey, een onlosmakelijk duo. Een stevige nachtrust gegarandeerd.

Dag 5 - the Wild Atlantic Way, Bunratty Castle, Cliffs of Moher

Op dag 5 van onze rondrit vervolgen we onze tocht via de ‘Wild Atlantic Way’, deze fantastische 2500-km-lange kuststrook is een onmisbaar stuk route op je Ierse roadtrip. Duik in de Ierse geschiedenis met een stop bij het veelgeprezen 15e-eeuwse Bunratty Castle, het meest authentieke middeleeuwse kasteel in Ierland. Wandel door het charmante Folk Park en krijg een indruk van het Ierse dorpsleven in de vroege 20e eeuw: het postkantoor, een schoolgebouw, een spreekkamer en andere gebouwen uit die periode zijn er nog te bezichtigen. Steek de weg over voor een bezoek aan Meadows en Byrnes, het bekende centrum voor Ierse ambachten, en stop voor de lunch bij Durty Nellies, een 16e-eeuws traditioneel huisje wat ooit dienstdeed als pub voor de kasteelwachten.

Vervolg je route langs de ruige kustlijn van de Wild Atlantic Way via Doolin Village en de Cliffs of Moher. Overnachten doe je in Clare.

Cliffs of Moher

Dag 6 - Galway, Clifden Sky Road, Clifden Bay

Je start de laatste volle dag met een bezoek aan Galway. Een aangenaam stadje met een lange autovrije geplaveide Shopping Street. Ook Quay Street en het Quartier Latin zijn zeker de moeite. Hou even halt op de markt om wat oesters te proeven, die worden lokaal gekweekt en zijn een heuse specialiteit.

We zetten de rit verder naar Connemara, waar je vanavond zal overnachten. Onderweg rij je langs de prachtige panoramische kust van de Clifden Sky Road en Clifden Bay.

Atlantic Way

Dag 7 - Terugreis

Helaas komt aan alle goede dingen een eind. Op je laatste dag rij je terug naar Shannon Airport voor de drop-off van je huurauto en vlieg je terug naar België.

Zelf op roadtrip?

Zin gekregen in een vakantie langs de Ierse kust? Voor meer informatie en boekingen kan u altijd terecht bij uw persoonlijke Travel Expert!