Glorieuze kastelen, eeuwenoude legendes, traditionele kilts, indrukwekkende natuur, typische whisky's, enzovoort. Dát is Schotland. Schotland heeft zoveel prachtige plaatsen dat je gegarandeerd tijd te kort zal komen om alles te bezichtigen. Wij zochten speciaal voor jou alvast de mooiste plekjes uit in dit prachtige gebied, zowel steden als de eilanden en de natuur.

De steden

Schotland herbergt enkele eeuwenoude steden, waarvan Edinburgh, Glasgow, Inverness, Stirling en Aberdeen de bekendste zijn. Zowat elke stad en elk dorp in Schotland beschikt over zijn eigen kasteel.

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en hier alleen al valt er van alles te beleven. Zo torent het eeuwenoude Edinburgh Kasteel hoog boven de stad uit doordat het op een rots gebouwd is. Van hieruit heb je dan ook een oogverblindend mooi uitzicht op de stad. Neem zeker eens deel aan een van de rondleidingen, waarbij je alle geheimen en verhalen over het machtige kasteel te weten kan komen. In de omgeving, net buiten de stad, zijn er ook nog enkele andere indrukwekkende kastelen, zoals Craigmillar Castle, Lauriston Castle en Blackness Castle. De stad beschikt eveneens over een berg genaamd Arthur’s Seat. De klim is goed te doen en ook van hierop heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Op Carlton Hill is dan weer een monument gelegen ter ere van de Schotse soldaten en zeevaarders die gestorven zijn tijdens de Napoleonic Wars. Uiteraard zijn er ook verschillende musea en andere unieke gebouwen te bezoeken.

Schotland rondreis 1

Het bruisende Glasgow is de grootste stad van Schotland en zit vol karakter. De stad loopt over van de diversiteit van stijlen in de architectuur, musea en unieke vintage- en boetiekwinkeltjes. Het wordt ook wel beschouwd als de beste winkelbestemming in het Verenigd Koninkrijk, na Londen uiteraard. Voetballiefhebbers moeten gewoonweg deze stad bezoeken, want hier bevindt zich het Scottish Football Museum. Verder is hier ook het Tall Ship in Glasgow Harbour te vinden, een unieke ervaring doordat de boot uit 1896 is omgebouwd tot een museum.

Schotland rondreis 2

Stirling is gelegen op slechts een halfuur rijden van het dynamische Glasgow en staat vooral bekend om zijn indrukwekkende kasteel. Ook het historische Wallace Monument is hier heel bekend. Het herinnert aan de overwinning van William Wallace en zijn troepen bij de Slag van Stirling Bridge.

Schotland rondreis 3

Inverness situeert zich meer in het noorden van Schotland en ligt op een halfuurtje rijden van het wereldberoemde Meer van Loch Ness, bekend om zijn ‘monster’. Rondom Inverness bevinden zich de Clava Cairns, dit is een bepaald soort graf uit het einde van het neolithicum en is typisch te vinden in deze streek. Het zijn een soort van ronde, stenen graven. Verder kan je hier in de buurt ook het Culloden Battlefield vinden, waar de laatste grote veldslag op Brits grondgebied plaatsvond. Aan het Meer van Loch Nessbevindt zich nog het Urquhart Castle, een schitterend kasteel met uitzicht op het meer.

Schotland rondreis 4

Aberdeen wordt de stad van graniet en mariene haven genoemd. Het is dan ook een heel bekende havenstad en zijn rijke industriële verleden heeft ervoor gezorgd dat de meeste gebouwen zijn opgetrokken uit graniet. Verder is de stad een dynamische universiteitsstad. In de stad vind je het Slains Castle, ruïnes van een kasteel waar de schrijver van Dracula zijn inspiratie zou hebben opgedaan. Op een halfuur rijden van de stad bevindt zich het Dunnottar Castle, het is even rijden maar het is zeker ook de moeite waard om te gaan bekijken. De ruïnes van dit kasteel zijn namelijk gelegen op een landtong in de zee en het is één van de meest gefotografeerde kastelen van Schotland.

Schotland rondreis 5

De eilanden

Naast de culturele steden herbergt Schotland uiteraard ook heel wat fantastische natuur, kastelen en andere bezienswaardigheden. Zo is elk van de eilandjes van het gebied uniek en krijg je overal andere natuur te ontdekken. Schotland bezit verschillende eilandengroepen: de Orkney-eilanden, de Shetlandeilanden en de Hebriden. Deze laatste wordt nog eens opgesplitst in de Binnen-Hebriden en de Buiten-Hebriden.

De Binnen-Hebriden

The Isle of Skye staat bekend om zijn ongelooflijk mooie Fairy Pools. Maar ook Kilt Rocks, in het zuidoosten van het eiland, zijn het bezichtigen waard. Dit zijn een aantal klippen uit basalt die de vorm hebben van een kilt en zo een 35m oprijzen uit de zee. Deze klippen worden vergezeld van de Mealt Falls, een waterval die van deze rotsen vloeit.

Schotland rondreis 6

The Isle of Staffa herbergt enkele machtige basaltgrotten. Het eiland is niet zo groot, slechts zo'n 200 op 600 meter. Het werd tot de 19e eeuw bewoond. De grootste grot van het eiland is Fingal's Cave. In de zomer kan je met een boot hierlangs varen, maar om er echt binnen te gaan kan gevaarlijk zijn omdat er stuken steen kunnen afbreken en naar beneden kunnen vallen.

The Isle of Mull is eveneens een schitterend eiland. Het loopt over van de wilde dieren, zoals het indrukwekkende rode hert, adelaars, zeehonden, otters, dolfijnen, walvissen, papegaaiduikers, enzovoort. Verder zijn er veel historische bezienswaardigheden te bezoeken, omdat het reeds bewoond werd in 6500-3500 v.C. Zo zijn er verschillende grotten te vinden uit het mesolithicum zoals de Livingston's Cave, twee brochs (ronde stenen torens) uit de IJzertijd, zes kastelen, staande stenen en het mausoleum van Macquarie.

De Orkney-eilanden

De Orkney-eilanden zijn vooral bekend omwille van Skara Brae, een nederzetting uit het Neolithicum (steentijd). Doordat het eeuwenlang verborgen is geweest onder een dikke laag zand, is het uitstekend bewaard gebleven. Het zou dateren van 3100-2500 v.C. Skara Brae maakt tevens deel uit van het 'Neolithische Hart van Orkney', dat reeds in 1999 werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Andere bezienswaardigheden die hiertoe behoren zijn de Standing Stones of Stenness (een steencirkel), Maes Howe (een gekamerde tombe) en Ring van Brodgar (ook een steencirkel).

Schotland rondreis 7

De oudste stad van Orkney is Kirkwall, en de stad is werkelijk prachtig met zijn oude Viking kathedraal, distilleerderij en vissershaven. Ook Stromness is een pracht van een dorp en is eveneens één van de grootste steden van Orkney. Je vindt hier tal van cadeauwinkels en kunstgalerijen in typische, historische straatjes. Ook zijn er op Orkney tal van dieren te vinden, zoals dolfijnen, walvissen, papegaaiduikers, enzovoort. Verder is het één van de beste plaatsen in het Verenigd Koninkrijk om te genieten van het noorderlicht.

Natuur en andere bezienswaardigheden

Ook herbergt Schotland enkele nationale parken: Cairngorms National Park en Loch Lomond & the Trossachs National Park. Cairngorms National Park is het grootste van de twee en de natuur is werkelijk oogverblindend mooi. Wel vijf van de zes hoogste bergen in het Verenigd Koninkrijk bevinden zich in dit park, de zesde en tevens de allerhoogste bevindt zich rondom Glen Coe. Aviemore is één van de bekendere dorpen in dit gebied en het perfecte vertrekpunt om heel het park te ontdekken. In Glenmore kan je de enige vrij grazende kudde rendieren van het Verenigd Koninkrijk ontdekken, in de Glenlivet Distillery (Tormintoul) kan je de Malt whisky-route volgen en aan het Loch Morlich vind je dan weer een watersportcentrum en een eigen gouden zandstrand. Aan Loch an Eilein bevindt zich dan weer een 13e eeuws kasteeltje op een eiland in het midden van het meer.

Schotland rondreis 8

Glen Coe is een ander pareltje van Schotland. Dit prachtig gebied vol natuur wordt gesierd door hoge bergen, de oevers van Loch Leven en zoveel meer. Je kent het gebied vast en zeker al wel van verschillende films, niet veel verder bevindt zich namelijk het wereldberoemde Glenfinnan Viaduct, over dewelke de bekende Jacobite Steam Train rijdt, gekend van Harry Potter. Maar ook Skyfall heeft dit gebied als decor. Verder bevindt zich in Glen Coe ook de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. Drie andere bekende bergen zijn de Three Sisters die vlak naast elkaar gelegen zijn. Ook leuk om te bezoeken is het Old Inverlochy Castle, een schitterend kasteel in de buurt van Fort William.

Schotland rondreis 9

Nog een kasteel dat je niet mag overslagen, is het Eilean Donan Castle. Dit kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw, maar werd opgeblazen in de 18e eeuw, waarna het volledig gerestaureerd werd in de 20e eeuw. Het is één van de meest iconische kastelen van Schotland en kwam al voor in tal van films.

Schotland rondreis 10

Zelf op rondreis?

Er zijn nog zoveel meer verborgen parels in Schotland. Zou je ze graag eens allemaal ontdekken? Neem dan contact op met uw persoonlijke Travel Expert.