Ken jij Costa Barcelona al? Barcelona is veel meer dan enkel de populaire toeristische stad. Het is een streek met 100km kust die ook diep het binnenland in gaat. Een regio gekenmerkt door Gaudí en het modernisme, maar ook door de bakermat van de cava, cultureel erfgoed, prachtige natuurgebieden en eeuwenoude Catalaanse geschiedenis.

Costa Barcelona?

Wat valt er allemaal onder de Costa Barcelona? Deze regio heeft een kuststrook van 100km van Malgrat de Mar tot Villanova (een beetje verder dan Sitges), maar gaat ook een heel stuk het binnenland in tot plekken als Montserrat. Costa Barcelona ligt tussen Costa Brava en Costa Dorada in.

Costa barcelona wit

Barcelona ligt in het centrum van de streek, maar eens je buiten de stad bent, kan je op een paar uur tijd elke plek in de regio Costa Barcelona bereiken. Ideaal dus om je citytrip te combineren met een bezoek aan deze mooie streek.

Naar het strand

De bekendste badplaatsen in Costa Barcelona zijn Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Castelldefels, Sitges en Villanova.

Ten noorden van Barcelona

Malgrat de Mar

Malgrat de Mar ligt op 65km van Barcelona en is een familie-strandbestemming die bekend staat voor z’n kwaliteit en rust. Aan de allerkleinste worden toffe activiteiten aangeboden, steeds onder de begeleiding van animators. Deze stad werd het DTF (Destination de Tourisme Familial) certificaat toegekend, wat getuigt dat dit een ideale omgeving is voor families met kinderen.

Santa Susanna

Santa Susanna ligt in het noorden van Costa Barcelona, op 45km van de stad Barcelona. Ook deze plaats kreeg het DTF kwaliteitslabel en is dus ideaal voor gezinsvakanties.

Santa Susanna heeft mooie stranden, maar is ook de perfecte omgeving om knappe tochten te maken – te voet, met de mountainbike, te paard of zelfs met de ezel en trekkar verken je de bergen.

Voor zij die op zoek zijn naar wat meer actie heb je Activ Natura: een avonturenpark waar je een boomparcours kan volgen, kan paintballen, boogschieten of quad rijden.

Pineda de Mar & Calella

Pineda de Mar ligt tussen Santa Susanna en Calella. Het heeft één van de langste zandstranden van Costa Barcelona en vlakbij heb je het natuurpark van Montnegre. De twee stranden van Calella - Gran en Garbí - zijn echte hotspots voor families. Je hebt er verschillende mooie baaien met prachtig turquoise water.

Zeker niet te missen in Calella zelf is de kerk van Santa Maria en de oude wijken er rondom. Je treft er villas uit de middeleeuwen en kan de mooie kapel van Sant Quirze bezoeken. Ook de vuurtoren – het symbool van de stad – is een bezoekje waard. Helemaal bovenaan geniet je van een prachtig uitzicht over de badstad. Wie een mooie natuurwandeling wil maken kan via de strandpromenade tot in het natuurreservaat Dalmau stappen (of fietsen).

Costa brava 123892 1920

Ten zuiden van Barcelona

Castelldefels

Castelldefels is dé bestemming voor mensen die sportief willen zijn tijdens hun vakantie. Van kano, kajak, waterski en zeilen tot basket, voetbal, tennis en triatlon. De sportinfrastructuur is hier top. Ook cultuurliefhebbers vinden er iets van hun gading. Het hele jaar door is de culturele agenda er mooi gevuld met onder meer film- en theatervoorstellingen, concerten en kunsttentoonstellingen.

Platja de Castellefels Turisme Baix Llobregat

Sitges

Sitges ligt 35km ten zuiden van Barcelona en is vanuit de stad gemakkelijk te bereiken met de wagen en de trein. Dankzij een bijzondere ligging, verscholen achter de bergen van het Garraf massief, heb je er een microklimaat en wordt deze plek gevrijwaard van de koude noordelijke wind. Hierdoor start het seizoen hier altijd wat vroeger en duurt het wat langer.

In de stad heerst een heel artistieke en creatieve sfeer door de grote groep artiesten die er zich gevestigd hebben. De kleine smalle weggetjes maken het er bovendien heel gezellig. Vergeet hier zeker niet te stoppen aan de verschillende musea of het huis van Bacardi.

Hector martinez 108947 unsplash

Vilanova

In de 19e eeuw stond deze stad beter bekend als Little Havana. Vandaag de dag is het nog steeds één van de belangrijkste culturele hotspots van Spanje. Het carnaval van Vilanova en hun festival van Tres Tombs zijn beiden erkend als cultureel erfgoed van Catalonië. In het stadje zelf vind je langs de promenade een mengeling van de koloniale stijl en oude vissershuizen.

De natuur verkennen

Collserola

Vlakbij de stad Barcelona heb je het Collserola gebergte. Het is een ideale plek om vanuit de stad even de natuur in te trekken. Vanuit deze groene long heb je prachtige uitzichten over de skyline van Barcelona.

Je kan er mountainbiken, wandelen of te paard rijden. Ook zijn de gebergten gekend voor hun perfecte picknick-locaties: lunchen of dineren met een zicht van 360° op de hele omgeving, wie kan daar nu nee tegen zeggen?

Joel tasche 596911 unsplash

El Montseny

Voor de fervente wandelaars is het nationaal park van El Montseny een aanrader. Dit reservaat werd door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat met verschillende vormen van vegetatie. Van mediterrane of Europese wouden tot sub alpine gebieden, met moerassen en meren, akkers en bergrivieren.

Patrick schneider 345227 unsplash

Montserrat

In de bergen van Montserrat tref je het bekende Benedictijnse klooster van Montserrat. Als bezoeker van het klooster kan je met een kabellift de bergen in trekken waar je onderweg de verschillende dieren kan proberen te spotten in de rotsformaties. Een leuke activiteit voor het hele gezin.

Monteserrat gebergte

Wie klaar is voor een stevige hike kan van hieruit (een stuk van) de route van de 3 bergen afleggen. Die loopt over 105km en verbindt de nationale parken van El Montseny, Sant Llorenç del Munt en Montserrat en wordt ingedeeld in 6 etappes voor verschillende niveaus en leeftijden.

Cultuur opsnuiven

De crypte van Gaudí

Het ontwerp en de bouw van de crypte was de eerste opdracht van Eusebio Guëll, een rijke industrieel uit de 19de eeuw, aan architect Gaudi. Dit project kaderde binnen de bouw van de Colonia Guëll, een modelstad voor arbeiders waar een textielindustrie gevestigd was.

Antoni gaudi david cardelus gaudi crypt at colonia guell

De berg van Montserrat

Eén van de belangrijkste culturele, spirituele en religieuze symbolen in Catalonië, op amper 30 minuten rijden van Barcelona. Je vindt er een Benedictijns klooster waar mensen de Moreneta (de Zwarte Maagd) gaan bezichten en waar kinderkoren de Virolai zingen.

Montserrat

De Castellers van Vilafranca

Kracht, evenwicht en moed zijn de sleutelelementen van de menselijke torens. Deze culturele traditie kan je op verschillende momenten van het jaar gaan bekijken. Heel bijzonder is dat je ook zelf actief kan deelnemen aan Castellers workshops. Het optrekken van menselijke torens is een eeuwenoude traditie die in Tarragona ontstond maar ondertussen over heel Catalonië beleefd wordt.

Castellers

Inspiratie genoeg om de ruimere regio rond Barcelona te verkennen, is het niet?

Wil je te weten komen wat voor jou nu écht de perfecte bestemming aan de Costa Barcelona is? Neem geheel vrijblijvend contact op met jouw Travel Expert, hij/zij helpt je graag in je zoektocht naar de perfecte vakantie.