Wist je zo bijvoorbeeld dat 50% van dit Canarische eiland beschermd natuurgebied is? Je hebt er maar liefst 1500 km aan wandelpaden die hun weg banen door 43 verschillende natuurgebieden. Of ben je meer fan van vulkanische gebieden, ruige kloven en grillige kustlijnen? De veelzijdige natuur maakt Tenerife dan ook dé plaats om te genieten van adembenemende natuurfenomenen.
Hier geven we je alvast 5 geweldige wandelroutes om dit eiland zelf te ontdekken.

Verzamel hoogtemeters van Montaña Blanca naar Pico del Teide

Deze wandelroute van 8.3km is ongetwijfeld het meest bewandelde pad van Nationaal Park El Teide. Op zo’n 2300m hoogte van de Montaña Blanca start jouw wandeling tussen het vulkanische puimsteengeweld en lavaballen.

Eenmaal je aankomt bij de helling van de Teide kom je een oud pad tegen dat jou via hellingen (soms meer dan 60%!) naar de enige berghut op de berg brengt: Altavista Refuge. Jammer genoeg is deze momenteel gesloten, maar dat maakt de plaats niet minder idyllisch om even op adem te komen.

Na Altavista Refuge leiden iets minder steile lavapaden je naar het uitkijkpunt Mirador de La Fortaleza. Dit wordt ook meteen het einde van de avontuurlijke route en dus ook een uitstekende plaats om een foto van je overwinning te plaatsen op de Hiking-app Strava. Wil je toch het onderste uit de kan halen? Dan kan je een gratis vergunning aanvragen om jouw eigen vlag te planten op de top van de Teide.

Belangrijk: Deze wandeling is alleen aan te raden aan ervaren hikers.

Sendero Callejonde Tenoelpalmar Teno Alto3

Beschermd gebied in Malpaís de Güímar

In het natuurreservaat van Malpaís de Güímar maak je een lus van 6.1km met als begin- en eindpunt het haventje van Güímar. Dit natuurreservaat is sinds 1987 beschermd gebied met een grote ecologische waarde. Het unieke vulkaanlandschap is hier zelfs overweldigend om te aanschouwen. Door het milde klimaat van Malpaís de Güímar tref je er ook tal van inheemse planten- en boomsoorten aan. Deze wandelroutes bevat geen extreme hoogtes en laagtes wat het wandelen zeer aangenaam maakt.

Letterlijke hoogtepunten in de lus van Vilaflor

Deze wandelroute loopt door een deel van de oude Camino Real de Chasna, de historische verbindingsweg tussen het noorden en het zuiden van het eiland. De lus is 12.9km lang en start en eindigt in het hoogstgelegen dorp van Spanje, Vilaflor. Via een sprookjesachtig dennenbos brengt deze route jou tot de kloof Barranco de las Mesas. Na de oversteek geniet je hier van een schitterend uitzicht vooraleer je wederkeert naar de gezellige barretjes van Vilaflor.

Senderismo Afur Parque Ruralde Anaga2

Alle hoogtes en laagtes van traditioneel Afur en Taganana

Op het centrale plein van Afur start de volgende wandeling van 5.5km. In dit traditioneel, hoger gelegen dorpje in Anaga typeren de vele grotwoningen het straatbeeld. Tijdens deze wandeling daal je af langs het ravijn van Afur tot aan het ruige strand van Tamadite. Maar word niet te voorbarig, want vervolgens gaat de route alweer in stijgende lijn omhoog en klim je naar El Chorro en de stad Taganana. Nadat je even kan rusten op één van de oudste plaatsen op Tenerife is het tijd om terug te keren naar Afur. Dit doe je via het bos van Las Vueltas langs het bekende Inchirés-pad.

Dwars door het groen, van El Palmar naar Cumbre de Bolico

Onze top 5 sluiten we af met een klim van ongeveer 650 meter van El Palmar naar Cumbre de Bolico. Jouw laatste route start in El Palmar in het noordwesten van Tenerife. Het veelzijdige El Palmar kent zowel een van de grotere woonkernen binnen het natuurpark Teno, als een groene vallei omringd door kliffen en bergen. Via een indrukwekkend laurierbos brengen diverse landwegen en onverharde paden je naar oude deelpachterswoningen op het landgoed Finca de Bolica, namelijk Las Casas de la Cumbre.

Tenerife Vilaflor

Ontdek nog meer over Tenerife

Tenerife is één van de groenste eilanden van de Canarische eilanden. Een prachtige vakantiebestemming dus voor zowel actieve als ontspannende vakanties. Kom hier alvast meer te weten over Tenerife!

Trek je wandelschoenen maar aan!

Krijg je er maar niet genoeg van en wil je graag meer wandel-inspiratie over Tenerife? Neem hier alvast een kijkje of contacteer één van onze Travel Experts.