Wanneer je Jamaica zegt, denken vele mensen direct aan zon, zee, strand, een geweldige zonsondergang en Bob Marley. Jamaica is veel meer dan dat! Het is een uitgestrekt groen gebied, bestaande uit heel wat verschillende soorten planten, bergruggen, mooie dalen met lange rivieren en watervallen. Daartussen liggen kleine dorpjes met kleurrijke lokale markten.

Overal in Jamaica hoor je rustgevende reggaeklanken uit de voorbijrijdende auto’s of openstaande ramen weerklinken. De Engelse en Afrikaanse roots zijn nog er steeds te bespeuren in het straatbeeld en het dagdagelijkse leven: in kerken en het geloof, in de muziek, de taal en de gastronomie.

Jamaica biedt talloze bezienswaardigheden. Een rondreis (per huurwagen) is dan ook de meest ideale manier om dit mooie land te verkennen. Dit zijn voor ons de niet-te-missen stops op je Jamaicaanse roadtrip…

1 port antonio jamaica

Frenchmans Cove

Dit is een van de mooiste baaien in Jamaica. Het heeft een breed wit zandstrand dat omgeven wordt door tropische begroeiing en rotsen. Een rivier met zoet water mondt hier uit in het warme zoute zeewater, wat zwemmen hier heel bijzonder maakt.

2 frenchmans cove jamaica

Blue Lagoon

Deze prachtige lagune met blauw water is waarschijnlijk de bekendste toeristische attractie van Port Antonio. De lagune is zo’n 55 meter diep en helderblauw. De blauwe kleur ontstaat door een constante mix van het warme zilte zeewater en het koude water van de onderaardse rivieren. Per boot of per bamboevlot kan je een tocht maken op het water, zeker een aanrader!

3 blue lagoon jamaica

Charles Town en Moore Town – de invloeden van de Maroons

De Jamaicaanse Maroons zijn afstammelingen van de slaven die in de 19e eeuw de slavernij konden ontvluchten en een nieuwe gemeenschap startten in de bergachtige gebieden in het oosten van Jamaica. Ze hebben een eigen cultuur en traditie ontwikkeld die veel invloed gehad heeft op de Jamaicaanse cultuur in het algemeen. In de stadjes Charles Town en Moore Town vind je veel van de authentieke elementen van de Maroon-cultuur terug.

4 Maroon town jamaica

Raften op Rio Grande

Maak een tocht op een bamboevlot over de langste rivier van Jamaica. Enkele stroomversnellingen worden afgewisseld met zeer rustig kabbelend water. Lunchen doe je bij een lokaal restaurant aan de oevers. Een zeer bijzondere ervaring.

5 Rio Grande Jamaica

Reach falls

Aan de oostkant van de Blue Mountains bevinden zich de Reach Falls, waar je via de rivier kan zwemmen van de ene naar de andere kleine waterval. Achter de grote waterval kunnen de durvers een sprong in het diepe wagen.

6 Reach Falls Jamaica

De Blue Mountains

Deze regio is sinds 2015 UNESCO cultuur en natuur werelderfgoed. Het is een van de meest rijke regio’s ter wereld op het vlak van biodiversiteit, een paradijs voor natuurliefhebbers. Je vindt er meer dan 1300 bloeiende plantensoorten, de grootste vlinder van heel Noord- en Zuid-Amerika en meer dan 200 soorten inheemse vogels en trekvogels. Bezoekers kunnen bij Holywell Park mooie natuurwandelingen maken, vogels spotten, kamperen of overnachten in houten hutten. Vooral de 4-uur durende hike naar de Blue Mountain Peak is een aanrader. Langs vele koffieplantages en door het dichte oerwoud baan je je een weg naar de top. Zeker de zonsopgang is schitterend.

7 Blue Mountains

In het zuiden: South Coast

De zuidkust van Jamaica staat bekend om zijn charme, het ver-weg-van-alles gevoel. Het is een regio vol schilderachtige dorpjes met uiterst vriendelijke inwoners. Vooral voor zij die op zoek zijn naar een rustige omgeving met relaxte sfeer is de South Coast een ideale locatie.

8 jamaica treasure beach

Treasure Beach

Dit klein vissersdorp, gelegen aan de zuidkust van Jamaica heeft een prachtig donker en koraal gekleurd zandstrand, privé baaien en rotsige inhammen. In het dorp vind je verschillende hotels en villa’s, ideaal voor bezoekers die de rust opzoeken.

8 Treasure Beach

YS Falls

Een van Jamaica’s mooiste natuurlijke attracties: 8 getrapte watervallen te midden de jungle. De verschillende watervallen monden uit in een natuurlijk zwembad, waar je je als een echte Tarzan en Jane helemaal kan uitleven. Voor de avonturiers is er een zipline parcours waarvan de laatste zip over de gehele lengte van de 8 watervallen loopt.

9 YC falls jamaica

Black River

In het uitgebreid moerasgebied van Black River, vol riet en mangroven, ga je met de boot op zoek naar de Jamaicaanse krokodil. Ook bevinden zich hier verschillende reigersoorten en tref je zo nu en dan een zee arend.

10 Black river

Appleton Estate Rum

Ben je een liefhebber van rum, dan moet je deze stokerij zeker bezoeken. Je krijgt een inzicht in het lange productieproces van suikerriet tot rum. Er worden bij Appleton verschillende rums geproduceerd, en jouw bezoek kan niet voorbijgaan zonder die allemaal geproefd te hebben toch?

Pelican bar

Wanneer je langs de kust vaart zal deze Pelican bar je ongetwijfeld opvallen. Het is een van de meest bijzondere bars van Jamaica, zoniet van het hele Caraibische gebied. De bar is een gevlochten nest van bamboe en hout. Op het relaxte ritme van de reggae geniet je er van eenvoudig eten, lokale biertjes of heerlijke cocktails. Vlak naast de bar, op de rotsen, zitten de pelikanen rustig met je mee te chillen.

Nog even helemaal wegdromen…

Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, droom dan gerust nog even weg bij deze videomontage…

Ook naar Jamaica?

Wil je meer informatie over Jamaica en z'n bezienswaardigheden? Neem vrijblijvend contact op met een Travel Expert in jouw buurt.