Ten zuiden van het Griekse vasteland ligt de Peloponnesos, het grootste Griekse schiereiland. De stad Sparta – historisch gezien aartsrivaal van Athene – klinkt wellicht het meest bekend in de oren, maar het schiereiland heeft veel meer prachtige bezienswaardigheden. Voor veel Belgen is deze regio nog onbekend en onbemind… Onterecht, het is hoog tijd om deze bestemming te leren kennen.

1. Olympia

Olympia is een belangrijke plaats in de geschiedenis van Griekenland, en zelfs ook in die van Europa en de wereld. Het is de plaats waar de moderne Olympische spelen hun oorsprong vonden en waar tegenwoordig heel wat ruïnes en archeologische sites te bezichtigen zijn. Onder meer de Zeustempel, de tempel gewijd aan godin Hera en het marmeren beeld van de Hermes van Praxiteles zijn de grootste culturele trekpleisters. Daarnaast vind je in de omgeving rondom Olympia vele kleine stadjes, mooie dorpjes en stranden. Ideaal om je culturele uitstap mee aan te vullen.

Olympia De Peloponnesos verkennen 2

2. Mycene

Mycene was in de oudheid een belangrijke stad op politiek en cultureel vlak. De Myceners ontwikkelden een rijke cultuur en speelden ook een rol in de Griekse mythologie. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Mycene is de Lion’s Gate. De leeuwenpoort was de ingang van de indrukwekkende koningsburcht van Mycene, ook vaak de Akropolis van Mycene genoemd.

3. Het theater van Epidauros

Dit is het best bewaarde theater uit de Griekse Oudheid. Het werd slechts op het eind van de 19e eeuw ontdekt en is daardoor nog erg intact. Klim zeker eens naar de bovenste rij, zet je op één van de stenen banken en geniet even van het schitterende landschap rondom. De site is op danige manier gerestaureerd dat je een heel goed idee krijgt hoe het toen geweest is. Een must voor wie Griekse geschiedenis interessant vindt. Extra tip: bezoek je deze regio in de zomermaanden? Probeer dan zeker eens om een theatervoorstelling mee te pikken.

4. Nafplion

Nafplion is voor de Grieken zelf een populaire bestemming voor een romantisch weekendje weg. Het is een aaneenschakeling van hippe en ouderwetse winkels, smalle straatjes, verborgen pleintjes en kerkjes. Aan de skyline zie je het prachtige Venitiaanse fort Palamidi boven de stad uittorenen. De perfecte plaats om van een machtig uitzicht te genieten. Je moet er wel wat voor over hebben… 857 treden brengen je naar de top. Een ander mooi stukje van Nafplion is Bourtzi, het kleine kasteel op het eiland voor de kust. In de zomer kun je met een bootje vanuit de haven naar het eilandje Bourtzi varen – een perfecte excursie.

5. Het verborgen stadje Monemvasia

Op het eerste zicht een gigantische rots temidden de zee. Pas wanneer je over de dam of het bergpad richting de rots loopt, komt de stadsmuur na een tijdje in zicht. Kies je voor de meest fotogenieke route richting Monemvasia (die over het bergpad), trek dan een goed paar stapschoenen aan want er staat je een serieuze klim te wachten. De stad is volledig autovrij om de simpele reden dat auto’s er gewoon niet binnen kunnen. Er zijn te veel smalle straatjes en doorgangen. Ondanks het feit dat het een kleine stad is, kan je er toch makkelijk veel tijd doorbrengen. Een prachtig Byzantijns kerkje, een burcht aan de top van de bovenstad, gezellige winkeltjes en restaurants in de benedenstad, een gezellig strandje en mooi gerestaureerde architectuur. Monemvasia is een verborgen parel in Griekenland.

Monemvasia

6. Sparta

Het moderne Sparta ligt op exact dezelfde plaats als het Sparta uit de oudheid. Hierdoor kan je er nog heel wat monumenten uit die periode bezoeken. Statige bouwwerken zoals het oude theater, de tempel van Chalkioikos Athena en het graf van Leonidas, maar ook overblijfselen van winkels en gewone huizen vind je op de site terug. Je stapt, gepaard met een beetje verbeelding, zo in een teletijdsmachine naar het dagdagelijkse leven van de Spartanen in de oudheid.

Tempel Peloponnesos

Wie graag – letterlijk en figuurlijk – van het moderne Sparta proeft, kan een bezoek brengen aan het Olive Oil Museum. Je krijgt uitleg over de olijventeelt, maar leert ook hoe het overleven van de lokale bevolking volledig van de olijfboom afhankelijk geweest is. Een verrassende uitstap.

Praktische tips

How to get there?

Sinds deze zomer vliegt Brussels Airlines rechtstreeks naar Kalamata, gelegen in het hartje van Messene op het schiereiland Peloponnesos. Deze rechtstreekse vlucht is de vlotste manier om het schiereiland te bereiken.

Where to stay?

Wie in de Peloponnesos op vakantie wil gaan, kiest makkelijk voor een centrale verblijfsplaats van waaruit je excursies kan maken. Het Westin Resort aan de luxueuze Costa Navarino is er zo één. Kies je liever voor een rondreis? Ook dat kan perfect. Reis van boutique hotel naar authentieke pensions of gooi er een nachtje kamperen tussen… Je Travel Expert vindt sowieso dé formule die perfect bij je past.