Bilbao, ooit een grauwe industriestad, tegenwoordig een hippe plek waar er aan gastronomie, kunst en cultuur geen gebrek is. De aantrekkingskracht van deze stad groeit, waardoor het aantal toeristen ook jaarlijks toeneemt. Toch kunnen we stellen dat Bilbao voor heel wat Belgen nog onbekend en onbemind is. Jammer, want Bilbao is meer dan het Guggenheim alleen…

What to do

We kunnen er uiteraard niet omheen, in Bilbao is de toeristische trekpleister bij uitstek het Guggenheim museum. Liefhebbers van moderne kunst kunnen binnenin het museum de volledige collectie ontdekken, maar ook buiten valt er al heel wat moois te bewonderen. Allereerst is het gebouw op zich een echte eyecatcher langs de Nervión. Ook zijn er op het terrein rondom het museum mooie werken – gratis – te bewonderen. De flower puppy van Koons (foto boven) en de reuzenspin van Bourgeois zijn waarschijnlijk de meest bekende werken die er reeds tentoongesteld werden.

Bilbao guggenheim kunst

Na een bezoek aan het Guggenheim, kan je op loopafstand via de Zubizuri brug de Nervión oversteken. Deze brug is van de hand van Calatrava, de architect die je misschien wel kent van z’n Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia. Zeker het ommetje waard.

Wanneer je verder afzakt naar het stadscentrum, kom je in het oudste deel van Bilbao terecht: Casco Viejo. Dit stadsgedeelte bevat nog veel middeleeuwse bouwwerken en historische kerken. Je vindt er bovendien ook heel wat gezellige terrassen en leuke winkeltjes. Maak zeker even een tussenstop in de markthal ‘Mercado de la Ribera’. Niet alleen de gezellige sfeer, maar ook de mooie art deco elementen die je er terugvindt zullen je vast en zeker aangenaam verrassen.

Heb je zin om ook de ruime omgeving van Bilbao te verkennen? Dan kan je misschien intekenen op een excursie door een stukje van het Baskenland. Samen met een gids, rijd je in een halve dag langs de kust en later meer landinwaarts richting Guernica. Indien gewenst, sta je nog voor lunchtijd terug in Bilbao.

Where to eat

Reizigers die al graag eens genieten van een gastronomisch tussendoortje, komen in het Baskenland volledig aan hun trekken. De Basken krijgen de liefde voor lekker eten en drinken werkelijk van kleins af met de paplepel mee. Toffe restaurants en cafés bevinden zich dan ook op elke straathoek.

Veel bezoekers zijn helemaal gek op de typische pinxtos – de baskische meer hoogstaande variant van de tapas. Terwijl we geneigd zijn om deze kleine snacks pas in de late namiddag te nuttigen, worden ze reeds van bij het ontbijt aangeboden.

Als je je hebt kunnen inhouden met de pinxtos, hou je misschien nog wat plaats over voor een meer uitgebreid avondmaal. Let wel: hier in het zuiden schuif je op restaurant zelden voor 21uur aan. Voor wie van de lekkere Baskische keuken wil proeven, kunnen we restaurant Mina aanraden. Dit verfijnd visrestaurant ligt aan de promenade langs rivier Nervion, vlakbij de San Anton brug en de Ribera markt. Die markt is dagdagelijks het uitgangspunt voor het menu van de chef. Het principe is simpel: hij werkt louter met dagverse producten die hij daar kan vinden. Een gastronomische topper en een must-visit in Bilbao.

Where to sleep

Voor wie op zoek is naar een overnachting in Bilbao, kunnen wij Melia Bilbao aanraden. Centraal gelegen, recht tegenover het congresgebouw, vlakbij het Doña Casilda park en op wandelafstand van het Guggenheim museum, het museum voor schone kunsten en het nieuwe Maritiem Museum. Bovendien bereik je dit hotel binnen 15 minuten vanaf de internationale luchthaven van Bilbao. Het hotel beschikt over verschillende eetgelegenheden met verschillende keukens (traditioneel Baskisch, een pintxos-tapasbar en Aziatisch). Daarnaast kan je 24/24 sporten in de fitnessruimte, om daarna ontspanning te vinden in het wellness-gedeelte van het hotel.

Verken je graag nog wat andere opties?

Jouw Travel-Expert weet zeker en vast het geknipte hotel te vinden voor jou.