In de hoofdstad van Estland smelten moderne snufjes naadloos samen met middeleeuwse gebouwen. Maar niet alleen de middeleeuwen komen duidelijk terug tot leven in deze stad, ook de Russische invloeden uit de tijd dat Estland tot de Sovjet-Unie behoorde maken van de stad één uniek geheel. Je zal al snel merken dat er zich twee compleet andere delen in de stad bevinden, namelijk het oude, ommuurde stadscentrum en de moderne stad daarbuiten.
Vanalinn: De Oude Stad
In de Oude Stad vind je eeuwenoude gebouwen die nog goed bewaard zijn gebleven. Dit deel behoort dan ook tot één van de best bewaarde middeleeuwse steden in Europa, waardoor het eveneens op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De sprookjesachtige straatjes leiden je langs de mooiste gebouwen en bezienswaardigheden. Enkele attracties die je hier kan bezoeken zijn de Nigulisti Kirik en de Nikolai Kirik, de Sint-Olafkerk en de Heiligegeestkerk. Ook de Alexander Nevski-kathedraal moet je bezocht hebben! Want dit is een pracht van een kathedraal in Russisch-Orthodoxe stijl uit de 19e eeuw. Verder vind je in het oude stadsgedeelte ook het Raekoda of Stadhuis op het Raadhuisplein.
De oude stad: Raadhuisplein of 'Raekoja Plats'
Het Raadhuisplein vormt het hart van de stad en is dan ook één van de meest belangrijke plekken in Tallinn. Het bevindt zich in het laaggelegen deel van Vanalinn. Het Stadhuis of Raekoda zal je hier meteen opvallen. Dit gebouw uit de 14e eeuw wordt nu niet meer gebruikt voor de gemeentelijke diensten, maar nog wel altijd voor ceremoniële aangelegenheden en concerten. Ook bevindt er zich een museum over de geschiedenis van Tallinn in het Stadhuis. Verder vind je op het Raadhuisplein ook nog een Stadsapotheek die al sinds de 15e eeuw bestaat.
De oude stad: Toompea en het Toompeakasteel
Toompea betekent Domberg en is een heuvel in het centrum van de stad. Het vormt het hooggelegen deel van de Oude Stad Vanalinn en geeft dan ook een schitterend uitzicht over de stad. Het Toompeakasteel is hier bovenop gebouwd in de 13e eeuw door de Denen. Bij de burcht geraken is heel eenvoudig! Je volgt gewoon het pad Pikk Jalg en dan ben je er zo. Wil je genieten van het allermooiste uitzicht dat je maar over de stad kan hebben, dan beklim je gewoon nog de 215 treden van de Pikk Hermann Toren. Op de Domberg in de burcht vind je vandaag trouwens het parlement van Estland. Enkele van de andere interessante gebouwen die zich hier bevinden, zijn de mooie Alexander Nevski-kathedraal en het Stenbockhuis. Het Stenbockhuis is de zetel van de regering van Estland.
Nieuwe Stad
Het moderne stadsgedeelte van Tallinn bevindt zich buiten de stadsmuren. Waar je in Vanalinn alles te voet kan doen, neem je hier beter het openbaar vervoer. Hier begon men in de jaren 90 volop met het bouwen van appartementen en andere hoge constructies. Wil je Tallinn echt helemaal ontdekt hebben, dan moet je hier ook een keer zijn geweest.
De nieuwe stad: Musea in Tallinn
Tallinn heeft zoveel culturele rijkdommen, dat je minstens één keer naar één van de vele musea moet geweest zijn. In het Estland Openluchtmuseum of het Eesti Vabaõhumuuseum ga je bijvoorbeeld echt terug in de tijd. Over tal van hectares aan land kan je hier gebouwen bezoeken uit de 18e tot de 20e eeuw. Je vindt er onder andere oude boerderijen en molens in een groen landschap. De typische Estse kunst opzoeken doe je in het KUMU Kunstimuuseum. Het gebouw beschikt over maar liefst zeven etages vól kunst, zowel oudere als moderne kunst. Wil je juist meer weten over de geschiedenis van Estland, dan is er nog het Geschiedenis Museum of het Eesti Ajaloomuuseum. Dan is er ook nog een heel bijzonder museum, namelijk het KGB-Museum. Dit museum was ooit het Viru Hotel en ligt op enige afstand van het Oude Stadscentrum. Het was de eerste hoogbouw van het land en is ontstaan in de tijd dat Estland nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, tijdens de Koude Oorlog. De Russen hadden namelijk veel nood aan buitenlandse valuta van toeristen, maar ze wantrouwden toeristen heel erg. In het hotel had men er dus voor gezorgd dat er tal van microfoons, antennes en andere zaken om hun toeristen in de gaten te houden verborgen waren. In 1991 is het kantoor van waaruit dit alles bestuurd werd achtergelaten, waardoor je dit alles nu kan bezichtigen zoals het toen was.
Vana Tallinn en Mulgikapsad: typische gerechten en drankjes van Tallinn
Zoals elk land kent ook Estland typische gerechten en drankjes. Zo is er 'Vala Tallinn', een zoete likeur die typisch is voor de hoofdstad Tallinn. Deze kan je drinken met koffie of gewoon zo. Dan heb je ook nog 'Glögg', een soort glühwein die kenmerkend is voor de Scandinavische landen en die je vooral op kerstmarkten in de winter zal tegenkomen. De specifieke smaak ontstaat door het toevoegen van rozijnen en noten en kruiden zoals kaneel en gember. Qua frisdrank is er de Linnuse Kali, één van de meest gedronken drankjes in Estland. Wat het eten betreft, moet je echt eens een keer een pannenkoek met kaviaar hebben gegeten. Wat ook heel typisch is voor het land, is Mulgikapsad: een gerecht met zuurkool en varkensvlees in een stoofpotje.